Tokající tetřev uvěznil rodinu v domě

06.05.2015 19:32

V lesích střední a severní Evropy vrcholí tok tetřeva hlušce. Pták, který je považován za jednoho z nejostražitějších a nejplašších opeřenců smrkových lesů, se však někdy chová přesně naopak. Je naprosto nebojácný a dokonce agresivní. Na vlastní kůži to pocítila rodina ze stockholmského souostroví Singö.

Samec tetřeva hlušce si udělal tokaniště z jejich zahrady. Nesnesl však jakékoli vyrušování a hrdinně své panství hájil. Rodina zůstala uvězněna v domě po celý víkend. Když se snažila pomoc hledat u policie, muži zákona rodině oznámili, že chráněného ptáka nemůžou nijak ohrozit a bránit mu v toku. Je to jeden z mála případu, kdy je pro policii pták důležitější než člověk.

„Zrovna probíhá tok tetřeva hlušce a tetřeví kohouti chtějí být pány hor a budou se klidně bít i s lidmi. Ale je to šílená situace, když nemůžete vyjít ven, protože na vás útočí zuřivý tetřev. Ta rodina nemohla vyjít z domu po celou sobotu, protože tetřev viděl v muži soka, ohrožovatele jeho teritoria,“ uvedl mluvčí stockholmské policie Albin Näverbergová v rozhovoru pro deník Local.

„Nicméně nemůžeme zdravého ptáka usmrtit. Policie nestřílí do  ptáků. Nakonec sami odletí. Zrovna je jejich sezóna, kdy jsou šílení. Na jaře můžou být docela nebezpeční a často útočí také na vozidla. Zkrátka, je zábavné potkat zuřivého tetřeva,“ dodala Näverbergová.

Viva el urogallo común !!!